Rugsėjis – nauja galimybė projekto „Atrask save“ dalyviams

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:31 JGI logo

Nuo 2015 m. startavęs vienas didžiausių socialinių projektų Panevėžio rajone toliau sėkmingai padeda jauniems žmonėms integruotis.

Projekto dalyviai per vasarą laiko nešvaistė: kas savanoriavo, kas nusprendė dirbti, o dar kiti - svarstė apie mokymosi galimybes. Įsibėgėjęs jaunimo projektas „Atrask save“, Panevėžio rajone per 3 vasaros mėn. įtraukė į švietimo sistemą 6 jaunuolius, kurie pradėjo mokytis įvairiose švietimo įstaigose: kai kurie iš jų nusprendė įgyti kvalifikaciją ir baigti 12 klasių, kiti įgyti specialybę greta turimos specialybės.
Atskirai reikėtų paminėti projekte dalyvaujančius jaunuolius, kurie yra augę probleminėse šeimose. Jiems labai dažnai trūksta socialinių įgūdžių, jie turi bendravimo bei motyvacijos stokos problemų. Dažna tokių jaunuolių kasdienybė - didžiulis finansinis nepriteklius ir gyvenimas tokioje aplinkoje, kuri jaunuolį demotyvuoja. Dirbant su šiais jaunuoliais ir siekiant integruoti juos į mūsų visuomenę, svarbu parodyti paprastą, žmogišką supratingumą ir paprastumą. Reikia įsijausti į jų situacijas ir mėginti juos motyvuoti kažką keisti gyvenime ir drauge sugrįžti į švietimo sistemą, darbo rinką arba savanorystę.
Reiktų pasidžiaugti, kad didžioji dalis jaunuolių vis dėl to nusprendžia įgyti specialybę arba vėl sugrįžti mokytis, nes supranta, kad be specialybės labai sunku integruotis į darbo rinką. Projekto „Atrask save“ koordinatorė Vaida Galeckaitė, dirbanti su Panevėžio rajono jaunimu, savo darbe vadovaujasi Sokrato žodžiais, kad „geriau padaryti nedaug, bet gerai, negu daug, bet blogai“. Ji teigia, kad motyvuoti jaunimą, keisti gyvenimą labai sunku, bet jei labai stengiesi, taikai įvairius metodus, tai įmanoma.
„Aišku būna visko“, - neslepia koordinatorė Vaida, - „tačiau kad ir vienas jaunuolis sugrįžęs į švietimo sistemą ar darbo rinką, jau yra nebe našta mūsų visuomenėj ir pačiam jaunuoliui tai didžiulė sėkmė gyvenime“.
Pagrindinis projekto „Atrask save“ tikslas - suteikti jaunimui nuo 15-29 m. daugiau galimybių mokytis, dalyvauti darbo rinkoje ar savanoriškoje veikloje bei tapti visuomeniškesniais piliečiais.