Savanorystės išbandymas projekto „Atrask save“ dalyviams

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:31 Logotipas

Projekto „Atrask save “ dalyviai nusprendė nešvaistyti vasaros veltui ir išmėginti save savanoriaudami įvairiose organizacijose ir įstaigose. Savanorystės vietas Panevėžio rajone ir mieste jie pasirinko pagal pomėgius ir patrauklias sritis. Vieni įsijungia į įvairias veiklas bibliotekose, kiti kultūros namuose, dar kiti - senelių namuose.

Projekto koordinatorė V.Galeckaitė džiaugiasi, kad jauni žmonės pradeda vertinti savanorystę kitaip ir gaunamą naudą matuoja ne vien finansine išraiška, tačiau vertina savanorystės metu įgytas kompetencijas, patirtį bei žinias, kurios yra tarsi pamatas ateities perspektyvoms. Kaip teigė dalyviai, savanoriauti vienus paskatino anksčiau turėta patirtis savanorystėje, kiti, dar neapsisprendę kur mokysis toliau, nori išmėginti savo jėgas ir įgyti įgūdžių tam tikrose įstaigose. Dar kiti įvardino, kad patinka jaustis reikalingiems ir būti visuomeniškiems.

Savanorystę visi dažnai apibūdina labai skirtingai. Vienas iš dažniausiai girdimų apibūdinimų, kad tai yra altruistinė veikla, dalies savo laiko, energijos, žinių ir asmeninės patirties atidavimas dirbant visuomenei naudingą darbą, negaunant už tai jokio piniginio atlygio.
Savanorystę projekto „ Atrask save“ jaunuoliai gali atlikti turizmo, kultūros, meno centruose, botanikos soduose, darželiuose, globos namuose, sveikatos priežiūros įstaigose ir t.t. Jiems suteikiama galimybė savanoriauti be finansinių rūpesčių, t.y. maistpinigiai, kelionės išlaidos iš namų į savanorystės vietą, apgyvendinimo (jei reikia) , savanorystės metu reikalingos kanceliarinės priemonės yra kompensuojamos iš projekto „Atrask save“ lėšų. Tai reiškia, kad savanoriauti projekte dalyvaujantys jaunuoliai gali ne tik savo gyvenamoje savivaldybėje, bet ir kituose Lietuvos miestuose, taip išbandant save ir įgyjant profesinės patirties įvairiose įstaigose. Jei savanoriška veikla yra atliekama ilgiau nei 3 mėn., savanoris gauna 0,25 balo stojant į aukštąją mokyklą.
Projektas „ Atrask save“ numatomas vykdyti iki 2018 m. Tai vienas didžiausių socialinių projektų, vykstantis Panevėžio rajone, kurio tikslas suteikti jaunimui daugiau galimybių mokytis, dalyvauti darbo rinkoje ar savanoriškoje veikloje bei tapti aktyvesniais visuomenės piliečiais.