Liūdynėje paminėti iškilūs žmonės

Atnaujinta: Trečiadienis, 18 lapkričio 2020 14:25

Liūdynėje nepamirštami šviesūs žmonės. Paminėta mokytojos, literatės mokytojos Stasės Baleišienės 90-oji gimimo sukaltis. Į svečius atvyko jos dukra Lidija Baleišytė- Stankūnienė, dainų atlikėjas ir autorius Sigitas Stankūnas.

Apie mokytojos Stasės Baleišienės gyvenimą ir kūrybą kalbėjo Liūdynės bibliotekos bibliotekininkė Stanislava Steponavičienė.
Stasė Baleišienė gimė Liūdynėje 1927 metais , Petronėlės ir Antano Vaitiekūnų šeimoje. Šeimoje augo keturios dukros. Trys dukros buvo pedagogės, tai vyresnėlė Stasė, Valerija, Irena, o jaunylė Felicija - prekybininkė. Jų Mama buvo ir draugė, ir pirmoji mokytoja. Staselė nuo mažų dienų turėjo didelį norą mokytis. Jos tikslas buvo tapti mokytoja. Staselė dažnai sakydavo, kad nori būti mokytoja ir mokyti vaikus. Baigusi Liūdynės pradžios mokyklą, atėjo į Panevėžio valsčiaus mokyklos 5-ą skyrių, toliau mokėsi Panevėžio mergaičių gimnazijoje, vėliau įstojo į mokytojų seminariją. Baigusi mokslus, Staselė buvo priimta į pradinę mokyklą dirbti mokytoja. Ji labai mylėjo savo pedagoginį darbą. Mokykloje išdirbo 25 metus. 1964 metais jai buvo suteiktas nusipelniusios mokytojos garbės vardas. Vėliau dirbo Vilniuje. Mokyklai buvo atiduota 40 gyvenimo metų.
Staselė rašė eilėraščius, kurie buvo spausdinami ,,Panevėžio tiesos‘‘ laikraštyje. Jos mokiniai visada būdavo pirmieji klausytojai ir vertintojai. Po jos mirties dukros Lidijos rūpesčiu buvo išleistos Stasės Baleišienės eilėraščių knygos ,,Nerimstanti gėla“ ir „Saulės kiškutis“. Autorės knygelėje – pluoštas Staselės eilėraščių, dienoraščių fragmentai.
Renginyje skambėjo Stasės Baleišienės bei Lidijos Stankūnienės eilėraščių posmai, Sigito Stankūno atliekamos dainos.